Dagjournalen (X-rapport en Z-rapport)

Vanuit het menu kun je een dagjournaal bekijken, afdrukken of sluiten (Z-afslag maken)

X-rapport bekijken

Ga vanuit het menu naar Dagjournaal. Hier zie je het lopende journaal. Deze tussentijdse weergave wordt ook wel een "X-journaal" of tussentijds rapport genoemd. Je kunt kiezen uit verschillende weergaven zoals per omzetgroep of een financieel overzicht. Via de knop Printen kun je een afdruk maken van 1 van het X-rapport in de gekozen weergave.

Journaal definitief maken (Z-afslag)

Er zijn twee manieren om een journaal te sluiten

1. Automatisch. Dit staat standaard ingesteld, om 4u 's nachts wordt een journaal gesloten.
    Wil je dit niet, of liever op een ander tijdstip? Geef dit dan door aan Scanfie.
  2. Handmatig. Klik rechtsboven op de knop Definitief maken (Z-afslag). Je hebt nu de mogelijkheid om een correctie te maken op de betaalposten, bijvoorbeeld als een bon op contant is afgeslagen maar eigenlijk per PIN betaald is.

Journaal kan niet gesloten worden

Als er nog openstaande rekeningen zijn of niet doorgevoerde bestellingen kan een journaal niet worden gesloten. Bij handmatig sluiten zie je dit direct, bij automatisch sluiten krijg je een e-mail dat we het journaal niet konden sluiten.

Zorg dat alle bestellingen zijn afgerond en rekeningen zijn afgeslagen, sluit daarna het journaal opnieuw.

Tip: Voor groepsrekeningen is het mogelijk om toe te staan dat deze open blijven bij het sluiten van een journaal. Zie "Groepsrekening open laten bij journaal sluiten".

Gesloten journalen bekijken

Je kunt alle gesloten journalen bekijken en afdrukken via Rapportage > Journalen. Klik in het overzicht op de "i" om het journaal te openen. Wijzigen maken een in journaal dat al definitief is gemaakt is niet mogelijk.