Journalen / Kasopmaak

Een journaal, of dagjournaal is de verzameling van bestellingen, transacties en bedieningsverzoeken. Een journaal wordt automatisch door Scanfie aangemaakt wanneer nodig en kan automatisch of handmatig worden gesloten.

Werken met journalen

Een journaal kan het beste aan het einde van elke (operationele) dag worden gesloten. Wanneer je heb ingesteld dat dit automatisch gaat wordt elke nacht om 04:00 uur het journaal afgesloten (Z-afslag). Bij het afsluiten van de kassa sluit je ook het Scanfie journaal en verwerk je de afslagen in de kassa of administratie (voor zover nodig). Het journaal hoeft niet te worden geopend, dit gebeurt op het moment dat het nodig is automatisch door Scanfie (bijvoorbeeld bij een nieuwe bestelling).

Tussentijdse kasopmaak (X-afslag)

In de backoffice kun je onder Rapportage het huidige, lopende journaal inzien, dit heet een X-afslag.

Deze pagina toont 3 verschillende overzichten:

Definitieve kasopmaak (Z-afslag)

Op de pagina van het huidige journaal is er de optie om het journaal (de kasopmaak) definitief te maken en te sluiten (Z-afslag). Het journaal kan hierna nog steeds worden ingezien en worden geprint. In sommige gevallen staan er nog bestellingen of bedieningsverzoeken open, in dat geval wordt er bij het afsluiten een lijst getoond met alle openstaande bestellingen met de mogelijkheid om het afsluiten te forceren, waardoor automatisch alle openstaande bestellingen geannuleerd worden. Is dit niet de bedoeling, voltooi dan eerst de lopende bestellingen en sluit daarna pas het journaal.

Bij openstaande bonnen kan een journaal niet automatisch worden gesloten. In dat geval ontvang je een e-mail op je ingestelde factuur e-mailadres of e-mailadres voor meldingen (deze mailadressen kun je instellen in je Accountgegevens).

Na het sluiten van een journaal wordt er een nieuw journaal aangemaakt waarbij alle bedragen weer op € 0 staan.

Journaal exporteren

Open een journaal en klik bovenaan op "Exporteren". Een journaal kan worden geëxporteerd naar verschillende formaten, waaronder CSV, HTML en XML.

Wil je een specifiek export formaat? Neem dan even contact met ons op.

Het is mogelijk om een journaal eenmalig te exporteren en te downloaden.

Daarnaast is het mogelijk om elke keer dat iemand een journaal sluit, automatisch het journaal te exporteren en te e-mailen. Dit is in te stellen onder het kopje "Journaal automatisch exporteren bij sluiten". Kies het gewenste formaat en een of meerdere e-mailadressen om voortaan automatisch het journaal te ontvangen zodra deze wordt gesloten.