Verkeerde betaalmethode gekozen bij afslaan, hoe kan ik dit wijzigen?

Wanneer er nog geen Z-afslag is gemaakt (dagjournaal definitief) heb je de volgende opties om een correctie te maken op de afgeslagen betalingen.

Als je direct na het afslaan de bon wil heropenen kan dit eenvoudig door in het kassa scherm bovenaan op "Laatste bon ..." te klikken. In de praktijk zal dit het meest voorkomen, omdat je meestal direct merkt dat de bon op een verkeerde betaalmethode is afgeslagen.

Als een bon eerder werd afgeslagen zijn er meerdere manieren om de bon en betaling weer op te halen:

• Tafelbonnen: Klik op de knop Tafelbonnen onderin het kassa scherm, dit opent het Tafelbonnen archief.  Klik op de "i"-knop om de detailpagina van de bon te openen.
  • Groepbonnen: via menu Groepen > knop Afgehandelde groepen, dit opent het Groepsbonnen archief.  Klik op de "i"-knop om de detailpagina van de bon te openen.
  • Losse bestellingen: Klik op de knop Bestellingen onderin het kassa scherm, dit opent het overzicht afgehandelde bestelling.  Klik op de "i"-knop om de detailpagina van de bon te openen.

Let op: in het bestellingen overzicht staan ook alle bestellingen die op een tafel of groep zijn gedaan. Een groepsbon of tafelbon kan echter bestaan uit meerdere bestellingen, open de bonnen daarom bij voorkeur vanuit het Tafelbonnen of Groepsbonnen overzicht.

• Transactie overzicht: ga naar menu > transacties. Zoek de juiste bon, en klik op de "i"-knop om de detailpagina van een bon te openen.

Betaling ongedaan maken

Klik in de detailpagina van de opgehaalde bon op het tabblad "Betalingen".

Klik vervolgens op de knop "Betaling ongedaan maken" en klik op "OK" om te bevestigen.

Vervolgens kan opnieuw worden uitgecheckt en kan de juiste betaalmethode worden gekozen.

Let op: Wanneer het journaal al definitief is (Z-afslag) kan een bon niet meer worden heropend of bewerkt. In dat geval is het aanbevolen in de boekhouding een notitie of mutatie te maken. Wanneer een bon bijvoorbeeld op contant is afgeslagen maar daadwerkelijk is betaald per PIN heffen deze bedragen elkaar op. Wat er contant te weinig is staat op de PIN totalen als teveel.

Saldi betaalmethoden aanpassen bij handmatige Z-afslag

Wanneer dagjournalen handmatig worden afgesloten heb je de mogelijkheid om de geboekte bedragen nog te wijzigen.

• Klik in het menu op Dagjournaal, en kies daar "Definitief maken (Z-afslag)"
  • Er verschijnt een overzicht met de totaal bedragen per betaalmethode.
  • Wanneer er verkeerd is afgeslagen kun je de juiste bedragen in het veld "Bedrag na correctie"
  • Klik vervolgens op "Journaal sluiten" om het journaal definitief te maken.

TIP: Wanneer je gebruik maakt van kassa gekoppelde PIN-terminals kan nooit een PIN transactie worden uitgevoerd die niet is gestart vanuit de Scanfie kassa en de transacties zitten altijd gekoppeld aan de juiste bon. Neem voor de mogelijkheden voor kassa gekoppeld pinnen contact op met Scanfie.